Timeline News

 

(Български) Кризисна комуникация в подкрепа на „Глориент Инвестмънт“ БГ в спора с „Техноморкет България“

16.03.2018

„Янев и Янев“ организира успешна кризисна комуникация в подкрепа на “Глориент Инвестмънт” срещу “Техномаркет България”. „Глориент Инвестмънт“ БГ е голяма чужда компания, която набира средства на лондонската борса и инвестира успешно в десетки проекти в страната.

“Техномаркет” продава на ”Глориент Инвестмънт”  през  2006 година  13 магазина в страната и 1 административна сграда в София. От тогава веригата „Техномаркет“ е наемател  на “Глориент”, но през 2016 г., след фалита на КТБ собствеността се сменя и новия собственик  спира да плаща наемите и заявява, че не ги дължи, тъй като имотите са нейна собственост.  Този „юридически“ прочит на ситуацията води до десетки дела в две посоки – в едната инвеститорите от „Глориент“ настояват за опразване на обектите заради неплатени наеми, в другата от „Техномаркет“ искат да се прогласят за нищожни сделките за покупка и наем на магазините.  Казусът се разви в над 80 съдебни дела в цялата страна, като съществуваше реален  риск „Глориент“ да загуби собствеността си, независимо от напълно неоснователните искания на „Техномаркет“ пред съда. Същеврменно „Глориент“ търпи огромни загуби от неплатени наеми и за съдебни разходи. Представителят на чуждите инвеститори в сделката  Майкъл Юлер най-добре описва техното разочарование:  “Притеснени сме за загубите, които търпим и сме много разочаровани, че  подобни нелоялни бизнес практики са възможни в страна от ЕС, както и че е възможно един нов собственик на фирмата-наемател  да спре да плаща наем и да оспорва правото на собственост, като се опитва да отмени законна търговска сделка отпреди 10 години. Това противоречи на основни принципи в правото”.

Кризисната комуникационна кампания, която организира агенция „Янев и Янев“  успя да  спечели публичната подкрепа за „Глориент Инвестмън БГ“ и да  стопира агресивните  действия на „Техномаркет“.

В тази трудна кампания  бяха привлечени  водещи медии, известни експерти, дипломати. Алармирани бяха чуждите търговските камари, които  внесоха официални протестни писма до българските институци и започнаха да следят внимателно съдебните дела. Развоя на съдебните дела привлече интереса  на журналистите. Организирани бяха пресконференции с участието на представителя на инвеститорите Майкъл Юлер,  публични обсъждания, които осветиха казуса и повдигнаха дебата за бизнес средата и  риска на чуждите инвеститори у нас. Засиленото медийно внимание, големият брой публикации по случая доведе до сключването на споразумение между двете фирми, което в началото на кризата беше невъзможно.