( 359 2 ) 870 21 02
Janev & Janev Janev & Janev

Presshub

Италианското висше училище за дизайн Istituto Europeo di Design предлага на младите таланти от България новаторски курсове за обучение и стипендии

Обучението в сферата на модата, дизайна, визуалните изкуства и комуникации става много по-достъпно за българските кандидат-студенти с програмите, предлагани от Италианското висше училище за дизайн – Istituto Europeo di Design (IED).

От 2016 г. в института успешно се прилага метод за намаляване на таксата за обучение на база семейни доходи за бакалавърски програми. Освен това, академията стимулира най-креативните кандидати със стипендии в размер на 50% до 100% от годишната таксата.

“Независимо от стратегическото си географско положение и реномираните си университети по изящни изкуства, в България все още има липса на специализирани образователни институции по дизайн”, споделя Стефано Ерки Годио, директор “Международен маркетинг” в IED. Според него навлизането на нова вълна от амбициозни творци е предпоставка за процъфтяване на модната сцената и изкуството в страната, което ще има положителен ефект върху икономическия растеж. “От основаването си досега IED разширява границите на дизайна, привличайки най-талантливите студенти, които искат да създават, а не да следват световните тенденции”, добавя Годио. Той споделя, че в исторически план винаги е имало постоянен поток от талантливи български студенти във на IED в Италия и Испания, където се изучава дизайн, мода, визуални изкуства и комуникация. “Сега вече сме на етап, когато можем да помислим за създаването на местна българска общност на бившите възпитаници на IED, която да вдъхновява, експериментира и провокира промяната, посредством методологията на IED, включваща лекции, дискусии и практически семинари”, добавя Годио.

IED е международно призната академична мрежа с 50 годишна история и филиали в 11 града по света, включително 7 в Италия (Милано, Каляри, Комо, Флоренция, Рим, Торино, Венеция), 2 в Испания (Барселона, Мадрид) и 2 в Бразилия (Сан Паоло, Рио де Жанейро). Институтът предлага образование и обучение в следните дисциплини: дизайн, мода, визуални изкуства и комуникация. До момента хиляди студенти от повече от 130 държави са се дипломирали успешно от IED в различните университетски центрове и филиали.

Образователното портфолио на IED включва: бакалавърски програми (диплома за придобиване на първо академично ниво, диплома за бакалавър, диплома за бакалавър (с отличие) и диплома на IED); магистърски програми (магистърска степен и магистърски курсове на IED) и курсове за продължаващо обучение. Италианското висше училище за дизайн IED осигурява задълбочена теоретична и практическа подготовка в сферата на модата и дизайна на всички творчески натури, която изгражда “компетентност и нагласа, подходящи за възпитаванена усет към дизайна”, което ще се окаже ключов фактор за тяхната успешна кариера.